Gotovo 90% ukupne svjetske prodaje tekile se događa u Meksiku i SAD-u. Tekila je meksički nacionalni brend, a njeini koreni sežu do daleke 1530. godine. Iako postoji grad i dolina s imenom Tequila pretpostavlja se da je ime došlo od riječi tequilt (posao) i tlan (mjesto).
Poreklo tekile
Prethodnik tekile je bilo piće zvano pulque koje su slučajno otkrili Azteci. Nakon što je grom udario u stablo agave, rascepio ga i spržio, iz njega je potekao slatki alkoholni sok za kojeg su Azteci verovali da je poklon od Bogova.
Tekila se pravi od plave agave koja, zanimljivo, spada u kategoriju ljiljana. Agavi je potrebno 8 do 12 godina da sazre, nakon čega se neno „srce“, zvano pina – vadi. Pina je teška oko 50 kg i iz nje se može proizvesti 12 boca tekile.
Posečena agava može biti teška i do 90 kg, visoka do dva metra. Godišnje se poseče preko 500 miliona kilograma agave. Proizvodnju tekile nadgleda meksička Vlada.
Tekila jača kosti
Naučnici (Mexico’s Center for Research and Advanced Studies) su nedavno otkriili da plava agava sadrži u sebi sastojak koji utiče na bolju absorpciju minerala neophodnih za zdravlje kostiju. Oni su vršili ispitivanja na miševima obolelim od osteoporoze i došli do neverovatnih rezultata.
Ispostavilo se da se zdravstveno stanje obolelih jedinki znatno popravilo nakon tretmana ovom supstancom. Njihovo telo je lučilo 50% više proteina osteokalcina – neophodnog za razvoj kostiju. Takođe se povećala sposobnost absorpcije minerala kao što je magnezijum i kalcijum.
Naučnici sada rade na pravljenju leka za osteoporozu od ove čudesne biljke, koji bi bio prilagođen za ljudsku upotrebu.