Domaći ajvar je omiljena zimnica u svakom domu, pa će vas ovaj provereni recept sigurno obradovati. Postupak pripreme je jednostavan, a potrebno je da pažljivo pratite uputstva.

Ajvar može da se kombinuje uz roštilj, a odličan je i kao namaz za doručak ili dodatak za meze iliti hladno predjelo

Od sastojaka potrebno vam je:

reklame
-10 kilograma crvene paprike
– 3 velika patlidžana
– 5 dl ulja
– so po ukusu
– 1 veća kašika šećera

Priprema:

U pećnici ispecite papriku pa joj oljuštite koru i očistite je od semenki. Prohlađene paprike stavite u cedilo da se ocede pa nastavite sa radom za sat do dva.

U pećnici ispecite i patlidžane, oljuštite ih i ocedite. Oceđene paprike i patlidžan sameljite na aparatu za mlevenje mesa pa dobijenu smesu premestite u veliki lonac i lagano počnite da kuvate.

"Ajvar (10844189665)" by Ivana Sokolović - Ajvar. Licensed under CC BY 2.0 via Commons - https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ajvar_(10844189665).jpg#/media/File:Ajvar_(10844189665).jpg

Smesu mešajte što više, a postupno tokom kuvanja dolivajte ulje, po 1 dcl svakih 20 minuta. Imajte na umu da ulje ne sme izbiti na površinu. Pri samom kraju, dvadesetak minuta pre kraja kuvanja dodajte so i šećer. Kako biste znali da je ajvar gotov, kutlačom pređite po dnu – ako kutlača za sobom ostavlja trag kojim možete videti dno lonca, Tegle pripremite dok se ajvar kuva. Zagrejte ih u pećnici na 50 stepeni, a ajvarom ih punite nakon što ste ga sklonili sa vatre.

Kada ih napunite, na vrh svake tegle dolijte malo ulja i dobro zatvorite poklopcem. Držite ih na jednom mestu, prekrivene zatvaračem, folijom ili krpom. Nakon što tako odstoje jedan dan, odnesite ih na neko hladnije i mračnije mesto.

Avaz

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.