Pre nego je kupite, pređite rukom preko drva. Savijte iglice, pipnite deblo i pokušajte da otkinete grančice. To će biti dovoljno da saznate koliko je stara vaša jelka
Sveža jelka je intenzivne zelene boje, deblo joj je lepljivo i puno smole. Kad savijete iglice, one se lome, ali teško ih je otkinuti s grančice. Kad njime udarite o tlo, sa svežeg drvca neće pasti mnogo iglica, a sa suvog će se sručiti čitav slap.
Da jelka duže bude sveža…
– Ako ste jelku kupili ranije, skratite deblo pet cm pa ga uronite u vodu i ostavite na balkonu ili što hladnijem mestu. U prva 24 sata popiće četiri litre vode, a nakon toga po litru na dan.
– Jelku unesite neposredno pre ukrašavanja i postavite je u stabilan stalak tako da joj deblo bude u vodi.
– Dobro je protresite pre unošenja u kuću. Želite da što više iglica otpadne napolju, a ne unutra.
– Imate li jelku u saksiji, u početku je zalivajte više, a potom manje. Obavezno isključite lampice iz struje pre zalivanja.