Poznati britanski kuvar predstavio je svoj recept za ajvar koji je malo drugačiji od onog koji su pravile naše bake…
Inspirisan srpskom kuhinjom, Džejmi Oliver odlučio je da kreira jednostavan recept za jedno od omiljenih jela u Srbiji – ajvar.
Međutim, neke od sastojaka koje je koristio naše bake nikada ne bi stavljale u ajvar jer mu kvare kvalitet, ali i ukus.
Ovako izgleda Džejmijev recept:
– Ugrejte rernu na 230 stepeni Celzijusa
– U veliki pleh stavite cele paprike i patlidzan sa neoljuštenom glavicom luka
– Pecite 30 do 40 minuta, ili dok kora skroz ne pocrni
– Stavite paprike i patlidžan u činiju i pokrijte celofanom. Ostavite 20 minuta
– Kada se ohlade, oljuštite ih i iseckajte na dasci
– Istisnite beli luk i dodajte paprikama i patlidžanu
– Dodajte peršun i sve zajedno iseckajte
– Začinite solju i bibreom i iscedite jedan limun
– Pomešajte sve i stavite u teglu
Iako je možda krajnji rezultat ukusan, naše bake bi imale svašta da kažu Džejmiju o tome kako se pravi “pravi ajvar”.
Prvo, naše bake nikada ne bi dodale patlidžan, jer se on dodaje da bi se ajvar pojeftinio i kako bi dobio na količini, ali na taj način mu se menja i ukus.
Slično sirćetu koje neki koriste, i sok limuna može drastično da promeni onaj klasičan ukus ajvara na koji smo navikli.
Pritom, paprike je najbolje peći na roštilju, nikako u rerni jer se onda više kuvaju nego peku i gube onaj specifičan šmek koji pečene paprike imaju.