Recept za pekmez od šljiva, bez konzervansa, savršene gustine.
Potrebno:
– 5 kg. zrelih sladjih šljiva
– 1 kg. šećera
– 2 štapića cimeta
– tegle
– poklopci
Šljive, tegle, poklopce dobro operite. Šljive očistite od košpica i izgnječite rukama u šerpi u kojoj se kuvaju.
Zatim dodati šećer i ostaviti otprilike 10 – tak časova da one odstoje i puste svoj sok.
Kada odstoje staviti na šporet da prokuvaju, malo smanjiti i kuvati dok se šljive skroz ne raspadnu.
U video ispod pogledajte kako treba da izgleda pekmez koji je skroz kuvan.
Pred kraj kuvanja nekoliko minuta stavite cimet, kada malo prokrčka izvadite.
Sipajte u tegle, tegle poredjate na tepsiju i ostavite da stoje u zagrejanoj rerni koju predhodno treba zagrejati na 250 stepeni.
Ostaviti tegle u zagrejanoj rerni da stoje, ne otvarati nekoliko sati. Potrebno je da se uhvati površinska korica koja čuva pekmez od kvarenja. Tegle dobro zatvoriti i ostaviti da stoje na hladnijem i tamnijem mestu.
Pogledajte i video sa detaljnim objašnjenjem.
Izvor: Šerpica