RECEPT ZA KASATO TORTU: Vaš omiljeni dezert bez pečenja Kasato torta
Vreme pripreme: srednje
Težina pripreme: lako
Osnovni sastojci:
keks, orasi, suvo grožđe, vanilin šećer, smokva, urme, čokolada, maslac, šećer u prahu, rum, kakao
300 g lomljenog keksa
150-200 g drobljenih oraha
150 seckanih žele-bombona u boji
150 g suvog grožđa (iz ruma)
kesica vanilin-šećera
50-100 g seckanih suvih smokvi
50-100 g seckanih suvih urmi
200 g crne čokolade
250 g maslaca
250 g šećera u prahu
oko 1 dl mleka
1-2 kašike ruma
Fil:
150 g maslaca
50 g šećera
50 g otopljene čokolade
Posipanje:
malo kakaa
Priprema
1. Suvo grože očistite i potopite u rum da odstoji nekoliko sati. Očišćene smokve, urme i orahe naseckajte i stavite u jednu dublju posudu (možete jedan deo oraha i da sameljete). Sve pomešajte s oceđenim suvim grožđem i naseckanim žele-bombonama.
2. Keks izlomite i stavite u drugi duboki sud. Prelijte ga s ono malo toplog mleka i rumom pa pomešajte.
3. U duboku posudu stavite maslac, dodajte šećer i vanilin-šećer i mutite mikserom dok ne dobijete finu penastu masu.
4. Čokoladu rastopite i dodajte u maslac, mutite dok se ne sjedini. Suvo voće i keks spojte zajedno, promešajte, dodajte maslac s čokoladom i sve lepo sjedinite varjačom.
5. Kalup za tortu (može i duguljasti) nakvasite i prekrijte najlon folijom. Smesu za kasato tortu rasporedite u kalup, pritisnite dobro kako ne bi ostale šupljine. Prekrijte najlon folijom i stavite u frižider preko noći. Kad se ohladi i stegne, sklonite foliju i prevrnite je na tanjir za tortu.
6. Premažite celu toru kremom koji ste umutili od maslaca, šećera i otopljene čokolade. Pospite kakaom samo gornju stranu torte.
Napomena: Umesto krema, možete da umutite i šlag.
Izvor: Stvarukusa