caj-od-oraha-cini-cuda-za-organizam-cisti-krv-odlican-je-za-creva orah, list oraha orasi

Orah se može koristiti na mnogo načina, međutim malo se zna o lekovitosti ovog voća koje pomaže kod mnogih bolesti…

Da li ste znali da orasi imaju dva puta veći nivo antioksidanata polifenola nego bilo koje drugo koštunjavo voće? Nažalost, ljudi nemaju naviku da ih jedu svakoga dana.

Ovo voće je tako bogato antioksidantima da pomaže organizmu da se bori protiv protiv slobodnih radikala koji oštećuju ćelije i uzrokuju mnoge bolesti, pokazalo je istraživanje Univerziteta u Pensilvaniji, piše BlicŽena.

reklame

Orašasti plodovi (ili koštunjavo voće), kao što su bademi, kikiriki, pistaći, lešnik i indijski orah, takođe su bogate nezasićenim masnim kiselinama, vitaminima i proteinima, međutim, naučnici ističu da ljudi ne konzumiraju ovo voće u dovoljnim količinama.

“Naša preporuka je da jedete sedam oraha dnevno”, kaže vođa ovog istraživanja Džo Vinson.

Prethodna istraživanja su pokazala da konzumiranje oraha može značajno da smanji znakove starenja, a istovremeno štiti od srčanih oboljenja i nekih vrsta raka.

Ubrzo nakon što je otkriveno da samo sedam oraha dnevno dovoljno da spreči razvoj srčanih bolesti, orasi su proglašeni za superhranu. Ako govorimo o zdravim namirnicama za srce, oni se nalaze na listi tri najzdravije namirnice koje bi trebalo da unosimo.

Osim što je bogat antioksidansima, orasi su takođe bogati zdravim vlakanima, proteinima, vitaminima i mineralima. Stoga, nije iznenađujuće da su istraživanja pokazala da redovno konzumiranje oraha može smanji i šanse za razvoj dijabetesa tip 2.

“Orasi su među najzdravijim naimrnicama, ispred svih drugih vrsta hrane. Šaka oraha sadrži skoro duplo količinu antioksidanata nego bilo koja druga vrsta koštunjičavog voća. Nažalost, ljudi ne konzumiraju orahe onoliko koliko bi trebalo. Naše istraživanje pokazuje da bi zdrava ishrana treablo da uključuje veću potrošnju oraha”, kaže doktor Džo Vinson.

Plod oraha sadrži visok nivo ulja (55-65%), kao i visoko-kvalitetnih proteina (15%), ugljenih hidrata, a takođe je bogat je kalijumom, magnezijumom, fosforom, gvožđem i vitaminima B i C.

Mnogi ljudi izbegavaju konzumiranje oraha, jer misle da oni mogu da utiču na povećanje težine. Međutim, orasi sadrže zdrave mononezasićene masti polinezasićene i koje neće zapšušiti krvne sudove. Ako konzumirate orahe, nećete dobiti na težini već, naprotiv, možete da izgubite na težini, jer će vam oni pomoći da se osećate sito na duži vremenski period.

Naučnici ističu da je najbolji način da se orasi konzumiraju je da se jedu sirovi, odnosno neprerađeni. Pečenje smanjuje njihovu efikasnost.

Izvor: BlicŽena

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.