Ako ne znate kako najbolje i najbrže da očistite ribu za slavu, pogledajte video u kom Zlatko to radi za jedan minut
Za pravoslavne vernike danas počinje šestonedeljni Božićni post koji prethodi najradosnijem hrišćanskom prazniku – Božiću.
A onda sledi serija posnih srpskih slava, čije trpeze, razume se, zahtevaju – posna jela, pre svega – ribu.
Stoga, ako ne znate kako najbrže i najlakše očistiti ribu, poslušajte savet Zlatka Vasića iz beogradske ribarnice “Zlatko” koji svoju ribu prodaje na pijaci “Kalenić” i sve će vam biti jasno, piše Telegraf!
Tri najpopularnije slavske ribe jesu šaran, pastrmka i som. Na tom spisku su takođe i škarpina, oslić i smuđ. Pošto je šaran riba koju potrošači uglavnom kupuju, samo za Telegraf majstor Zlatko pokazao je kako u nekoliko koraka očistiti jezerskog šarana.
– Pravi divlji šaran razlikuje se od jezerskog šarana sa krljuštima samo po obliku. Nije ovako kratak i širok, nego je dugačak, prekriven krljuštima i ima zlatnu boju, malo tamniju. Čiste se jednostavno, ljudi koji se godinama bave ovim poslom rade to veoma brzo, dok onima koji su manje vešti treba više vremena. Nama je dovoljan jedan minut – objasnio je Zlatko pokazujući da je najvažnije skinuti krljušt zajedno sa opnom.
Pored čišćenja, Zlatko nam je pokazao i kako se riba pravilno seče.
Da vam ne bismo otkrili sve, pogledajte video i naučite kako za jedan minut da očistite šarana.