Ovako se uči u školi kako se praviti lisnato testo i kažu da nema šanse da ne uspe
Sastojci
1 kg mekog brašna
1 kg margarina
cca 6 dl hladne vode
1-2 kašike sirćeta
so po ukusu
+ brašno za margarin i valjanje
Priprema
U vodu umešajte so i sirće, prosejete brašno, zamesite mekše testo, dobro ga izradite.
Testo pobrašnite i ostavite da odmara na stolu prekriveno krpom.
Margarin narežite na kockice, zamesite sa malo brašna, oblikujte tanju kocku i ostavite u frižideru.
Bogato pobrašniti radnu površinu, lopticu testa razvući na četiri strane (kao plus sa debljom sredinom)
U sredinu staviti rashlađen margarin i preklopiti ga sa razvučenim “stranicama”.
Tanko razvaljati testo u veliki pravougaonik.
Sada preklapati:
na 3 sloja; uzeti levu stranu pravokugaonika i preklopiti malo dalje od sredine zatim desnu preko toga.
Opet razvaljati u pravokugaonik.
Sada preklapati na 4 sloja; levu stranu preklopiti do sredine testa, desnu stranu isto do sredine pa preklopiti obe strane testa gde se spajaju.
Opet razvaljati u pravougaonik i ponoviti preklapanje u 3 sloja. Malo ostaviti da odleži na hladnom, pa razvaljati i koristiti ili razrezati na 4 dela i staviti u zamrzivač.
Trebalo bi ostavljati između svakog preklapanja da odmara na hladnome ali može i bez toga.
Bez obzira na to uvek super uspeva jer je testo mekše.
Ako ipak primetite da se teže valja ostavite ga pola sata da odmara i to je to
Od ove količine dobije se 4 porcije po 2 velike kore.
Ako vam je lakše da se snađete dok gledate kako neko drugi pravi, predlažemo vam ovaj snimak