Puštanje “vetrova” najnormalnija je biološka funkcija i neizostavni deo probave, a može biti i te kako korisno za zdravlje.
Taj čin ne zaobilazi nikoga, koliko god ga nekad pokušavali sakriti. Puštanje “vetra” ima pozitivne učinke na zdravlje. Predstavljamo vam šest pozitivnih razloga:
1. Smanjuje nadutost
Ako se nakon obroka osećate naduto, glavni krivac verovatno je gas koji čeka da pobegne. Pustite ga i smanjite osećaj nadutosti i nelagode.
2. Dobro je za zdravlje debelog creva
Zadržavanje gasa, prema nekim istraživanjima, može ugroziti zdravlje debelog creva, pa je logično da ga je uvek bolje pustiti.
3. Odličan je za rano upozoravanje na potencijalne bolesti
Ekstremni mirisi, česta flatulencija i čudni bolovi mogu biti indikator netolerancije na laktozu, a mogu otkriti i ozbiljnije bolesti.
4. Miris prdeža je dobar za vas
Da, dobro ste pročitali, mirisanje vlastitog prdeža može za vas biti i te kako korisno. Zvuči pomalo čudno, ali studije su pokazale kako spoj koji u malim količinama proizvodimo kod gasova može pomoći u sprečavanju nekih bolesti, između ostalog, može pomoći i u sprečavanju srčanog udara.
5. Može pomoći u balansiranju ishrane
Različita hrana proizvodi različite gasove, a iz toga se mogu iščitati razni podaci. Na primer ako jedete previše crvenog mesa, miris bi mogao biti jako neugodan (kao i kod kuvanih jaja) i slično. Ako jedete samo kuvano, na vašoj probavi i to će se osetiti.
6. Veliko je olakšanje
Suočimo se s istinom – veliki je osećaj olakšanja pustiti gas koji držite u sebi. Samo da nije u pogešnom društvu…
index.hr