Crni luk mnogima ne spada u omiljena jela ali prave domaćice znaju da može da se spremi itekako ukusan obrok, a ako dodate i pasulj u tu kombinaciju uspeh je zagarantovan.
Sastojci
8 glavica crnog luka
150 g skuvanog pasulja
1 šargarepa
1 paradajz
2 češnja belog luka ili pola kašičice belog luka u prahu
po 1 kašičica soli,
suvog peršunovog lista,
majorana i majčine dušice
½ kašičice mlevenog bibera
kašičica sirćeta
3 kašike ulja
Priprema
Očistite crni luk, odsecite im vrhove i stavite ih u provrelu vodu u koju ste dodali sirće. Kuvajte luk na 2/3 15 minuta. Izvadite ga iz vode u kojoj se kuvao i prelite ga hladnom vodom da se ohladi. Izvadite sredinu luka tako da ostanu 3 spoljna prstena. Na ulju propržite isečenu sredinu luka (5 minuta), dodajte izrendanu šargarepu, skuvan pasulj, oljušten i sitno isečen paradajz, beli luk i sve začine. Promešajte sve i dinstajte 15 minuta. Ovim filom napinite luk, poređajte ga u vatrostalnu posudu, poprskajte uljem, dodajte malo vode i pecite u rerni zagrejanoj na 200 C, 30 minuta. Poslednjih 15 minuta stavite odsečene vrhove na luk da se zapeku. Služite toplo uz salatu po izboru.