PEKARSKI ĐUVEČ
POTREBNO JE
6 velikih krompira, 250 g mlevenog mesa, 1 1/2 šolja pirinča, 1 crveni luk, 1 šargarepa, suvi začin, biber, 1 konzerva seckanog paradajza, 1 kašika paradajz pirea.
PRIPREMA
U šerpi izdinstajte isečenu šargarepu i luk, dodajte meso, biber, začin. Kad je meso gotovo, dodajte isečeni paradajz i paradajz-pire. U međuvremenu ogulite krompire i isecite ih malo krupnije nego za pomfrit. U vatrostalnu posudu poređajte red krompira, zatim pirinač. Preko toga stavite izdinstano meso, a zatim odozgo poređajte ponovo krompir. Sve to prelijte vodom tako da prelije krompir. Na posudu stavite foliju i ubacite u rernu da se peče oko 50 minuta na 200 stepeni. Desetak minuta pre nego što izvadite iz rerne, skinite foliju da se đuveč zapeče.
CRVENE PILEĆE ŠNICLE
POTREBNO JE
500 g pilećeg filea, 4 jaja, 3 kašike brašna, 1 kašičica soli, 2 kašičice senfa, 2 kašike kečapa, 1 kašika aleve paprika, 1/2 kašičica bibera.
PRIPREMA
Šnicle izlupajte. Jaja umutite viljuškom. Dodajte brašno, senf, so, kečap, biber i mlevenu crvenu paprika. U tu smesu umočite svaku šniclu i ređajte u činiju. Ostatak prelijte preko šnicli i ostavite da prenoći u fržideru. Sutradan pecite na vrelom ulju. Poslužite uz pire krompir.
PILETINA SA PRAZILUKOM
POTREBNO JE
600 g piletine, 1 kašičica mlevene crvene paprika, 40 g maslaca, 700 g praziluka, 150 ml belog vina, 100 ml kisele pavlake, 1 kašika suvog začina.
PRIPREMA
Piletinu narežite na komade, a praziluk na kolutove. Na zagrejanom maslacu propržite meso i pripremljeni praziluk. Dodajte mlevenu crvenu papriku i zalijte sa 100 mililitra tople vode. Promešajte, dodajte suvi začin i nastavite da dinstate na laganoj vatri zalivajući meso vinom dok ne omekša. Na kraju umešajte kiselu pavlaku. Piletinu poslužite uz pečeni krompir.