Veče uoči Božića provodi se u krugu porodice, uz večeru koja sledi posle unošenja badnjaka u kuću.
Veruje se da trpeza treba da bude bogata, puna različitih jela, da bi naredna godina bila puna izobilja.
Ukoliko još uvek niste odlučili koji specijaliteti od ribe će se naći na trpezi za Badnji dan i veče, evo nekoliko predloga, piše Stvar ukusa.
Pečena pastrmka
Sastojci:
– 4 pastrmke od po 300-400 g
– 3 lista žalfije
– peršun
– 2 čena belog luka
– 3/4 šolje suvog belog vina
– 1 1/2 limun
– 6 supene kašike ulja
– so i biber
Priprema:
Očistiti i oprati pastrmku. Pripremiti marinadu na sledeći način: u činiji izmešati iseckanu žalfiju, peršun, beli luk, ulje, limunov sok, vino, so i biber. Dobro izmešati. Premazati marinadom pastrmku (i spolja i iznutra), pa peći na 200 stepeni oko 20 minuta. Kako pastrmka ne bi bila suva, treba je često prelivati tečnošću koju je riba ispustila tokom pečenja. Servirati ukrašenu kolutovima limuna i zelenom salatom. Služiti uz krompir salatu ili barenu blitvu sa krompirom.
… nastavak na sledećoj strani…