Pored korisnih materija, ova hrana ipak sadrži dosta masti.
Ako vas termin mast asocira samo na negativnu stranu ukusne hrane, niste u pravu. Naime, masti su veoma korisne, a naročito dobre koje nas čine sitim i utiču povoljno na naše zdravlje, piše Stvar ukusa.
Ove namirnice, iako zdrave, sadrže više masti od zloglasne krofne sa glazurom, koja inače sadrži 14 grama masti, piše womanshealthmag.com.
Pola avokada.
Svaka polovina avokada u proseku sadrži 15 grama masti. Ipak, od tih 15 grama, 10 čine mononezasićene masti koje povoljno utiču na nivo holesterola.
Takođe, ove masti mogu sprečiti taloženje masnih naslaga na stomaku.
Dve kašičice putera od kikirikija.
Ako se ograničite na samo dve kašičice kikiriki putera, unećete 16 grama masti, od kojih je polovina mononezasićenih.
Takođe, konzumiraćete i oko četiri grama polinezasićenih masti koje mogu da smanje rizik od nastanka dijabetesa tipa 2 i srčanih oboljenja.
Trideset grama kokosa.
Skoro svih 18 grama masti koje se nalaze u ovoj namirnici su zasićene masti. Međutim, najnovija istraživanja pokazuju da i zasićene masti mogu povoljno da utiču na zdravlje.
Tri velika jajeta.
Unećete skoro 14 grama masti ukoliko pojedete doručak od tri jajeta. Ta količina masti se podjednako deli na zasićenu, nezasićenu, mononezasićenu i polinezasićenu.
12 maslina.
Ova količina maslina sadrži oko 15 grama masti, a većinu čine mononezasićene masti.
Masline, kao i ostale ranije navedene namirnice, sadrže i mnoge korisne materije, što se ne bi moglo reći za krofnu.