prava devojka

Ako ne znate da ime Srđan znači “sluga” ili da je Goran “onaj koji je rođen u planini“, vreme je da pročitate ovaj tekst

Svako od nas se odavno informisao o tome šta znači njegovo ime, budući da nas ono – kao i njegova simbolika – prati celog života.

Ono što malo ko zna je kako su nastala i ostala imena – posebno neka od njih.

reklame

dlan--

Anja

Ovo ime najprisutnije je na području skandinavskih zemalja i Nemačke, a ima ga i u našim krajevima, kao i na području Rusije.

Sa sigurnošću se može reći da je izvedeno od imena Ana, a vodi poreklo od prideva milosna, božanska, pa se u Rusiji ime Anja prevodi kao “božja milost”.

Na starohebrejskom, ovo ime bukvalno znači milost, odnosno zahvalnost.

Poznate Anje su slovenačka pevačica Anja Rupel, fotomodel iz Poljske Anja Rubik, naša novinarka Anja Ranković Dmitrović i norveška pevačica Anja Garbarek.

Saša Knežević i Anja Rubik – Novak Đoković Fondacija, Humanitarna večera

Ovo je 10 najčešćih imena koja se daju devojčicama u Beogradu! Ono pod brojem osam će vas iznenaditi

Katarina

Značenje ovog imena nije do kraja odgonetnuto. Sa sigurnošću se zna da žensko ime Katarina vodi poreklo iz grčkog jezika, ali ne i od koje reči.

Prva pretpostavka jeste da ono potiče od termina katarza, koji bi se mogao prevesti kao očišćenje, pa bi u tom slučaju Katarina bila “ona koja je čista”. Prema drugoj teoriji Katarina vodi poreklo od grčke reči Ekaterina, odnosno Hekateros, što bi se, malo rogobatno, moglo prevesti kao “svaki od dva”.

Treća teorija iznosi pretpostavku da žensko ime Katarina vodi poreklo od grčke boginje vradžbina i smrti Hekati, dok četvrta kaže da ime Katarina potiče od grčke reči aikia.

Ova teorija je i najmanje verovatna jer aikia na grčkom znači tortura, pa bi se prema ovoj verziji Katarina mogla prevesti kao “ona koja muči”, što je u suprotnosti sa najrasprostranjenijim mišljenjem o značenju tog imena.

Katarina Oksenberg

Poznati oblici ovog imena su: Ekatarina, Jekaterina, Katica, Kata, Kaća i Kaja.

Za ime Katarina bi se moglo reći da je bilo omiljeno među aristokratama. Ovako se zvala čuvena kraljica Katarina Mediči, ruska carica Katarina (ili Jekaterina) Velika (inače rođena kao Sofija Augusta Frederika), žena engleskog kralja Henrija VIII takođe je bila Katarina (ili Katalina) od Aragona i Kastilje, a tako se zovu i ćerka princeze Jelisavete, pripadnice srpske loze Karađorđević – Katarina Oksenberg i princeza Katarina Karađorđević.

Poznata srpska muzička grupa nosi naziv “Ekatarina Velika”, a u centralnom delu Rusije se nalazi grad Jekaterinburg, u kom sustradali članovi carske porodice Romanov.

Nađa

Iako svi misle da je Nađa rusko ime, postoji i teorija da potiče iz arapskog jezika. U prvoj varijanti dovodi se u vezu sa imenicom “nada“, dok se u drugoj prevodi kao “ona koja je blaga“, odnosno “ ona koja je nežna“, ili “osetljiva “.

Srpodna imena su Nada i Nadica, a prisutne su i varijacije u zavisnosti od jezika.

Od poznatih Nađa, verovatno vam prva pada na pamet srpska plivačica i reprezentativka Nađa Higl, ili rumunska gimnastičarka Nađa Komaneči, ali tu su i teniserka Nađa Petrova, spisateljica je Nađa Spigelman, glumica Nađa Tiler, operska pevačica je Nađa Mičel…

eroticna-zenturaca

Sofija

Izvorno je reč o obliku Sofia, a smatra se da datira još pre 10. veka na području Balkana.

Žensko ime Sofija, odnosno Sofia potiče iz grčkog jezika. Terminom “sophia” se označava “mudrost”, “znanje”, odnosno “veština”, pa se ovo ime prevodi kao “ona koja je mudra”, odnono “ona koja je vešta”.

Nisu zabeleženi drugi oblici ovog imena, osim Sofija i Sofia, ali su prisutne njihove varijacije u jezicima.

Neki smatraju da je od ovog ženskog imena izvedeno ime Sonja, ali i Soka, Soja i Sojka.

Poznate Sofije su čuvena ruska matematičarka, pisac i borac za ženska prava Sofia Vasiljevna Kovalevska, glumica Sofia Milos, glumica i fotomodel iz Kolumbije je Sofia Vergara, čuvena glumica Sofia Loren…

Takođe, treba pomenuti i prestonicu Bugarske, kao i čuvenu Aja Sofiju.

Single

Olga

Mada mnogi misle da je žensko ime Olga ruskog porekla, reč je o varijaciji skandinavskog ženskog imena Helga.

Od Nordijaca su ga prvo preuzeli Rusi, još u 9. veku, a zatim i Nemci. U Nemačku je stiglo najverovatnije nakon ženidbe Karla Virtenberškog Olgom, koja je bila poreklom iz Rusije.

U staroskandinavskom “helga” je značilo: “zdrava”, “srećna”, “sveta”, pa se Olga može prevesti kao “ona koja je rođena da bude zdrava”, odnosno “ona koja je rođena da bude srećna”.

GRANA, SIRI, TAJNA, VETAR, KIŠA: Verovali ili ne, ovo su nova srpska imena!

Koliko je poznato, žensko ime Olga nema druge oblike. Postoje mišljenja da je od njega izvedeno žensko ime Olja, što je čest nadimak onih koje se zovu Olga.

Najpoznatija ruska Olga bila je ruska velika kneginja, kćerka cara Nikolaja II Romanova i Aleksandre Fjodorovne Olga Nikolajevna, a ostatak sveta zapamtio je i nemačku glumicu i plesačicu Olgu Dezmond, glumice Olgu Fedori, Olgu Fonda, Olgu Ivanovu, kao i glumicu i foto model Olgu Kirilenko.

Poznate Olge u Srbiji bile su takođe glumice Olga Spiridonović i Olga Savić.

(nastavak teksta na strani 2)

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.