Ako bi neko odlučio da isključivo jede zečetinu, počeo bi ubrzo da pati od mnogobrojnih neprijatnih simptoma – dijareje, glavobolje i, verovali ili ne, gladi.
I dok pojedini ne mogu da shvate kako neko može da jede slatke krznene životinjice poput zečeva, činjenice govore da su zečevi zapravo dobra hrana.
Ipak jedno upozorenje za ljubitelje zečetine – ako jedete samo zečetinu i ništa drugo to vas može odvesti prerano u smrt.
Ne nije šala. Ovaj paradoks se naziva – “zečije gladovanje”.
Danas nisu toliko često prisutni na jelovniku, posebno zbog masovne proizvodnje govedine, svinjetine i piletine. Ipak, nekada je zečetina bila važan izvor hrane.
Ali ako bi neko odlučio da isključivo jede zečetinu (što doduše u našim uslovima i nije baš jeftino) počeo bi ubrzo da pati od mnogobrojnih neprijatnih simptoma – dijareje, glavobolje i, verovali ili ne, gladi.
Naime, nedostatak masti u zečetini zapravo kod onoga ko je jede stvara osećaj gladi. Mast je veoma važna u ishrani iako danas moderne dijete pokušavaju da demonizuju masti. Ono što moramo da znamo je da su masti veoma važan deo sposobnosti čovekovog tela da stvara energiju i pokreće najvitalnije sisteme.
Istraživači koji su putovali na Arktik upravo su se suočili sa ovim paradoksom – jeli su sve vreme zečetinu ali su bili gladni. Pošto nisu skoro uopšte unosili masti koje bi bile pretvorene u energiju koja bi bila pretvorena u toplotu, telo je brzo topilo sopstvene zalihe kako bi se zagrejalo.
Ali to nije dugoročno rešenje. Osim osećaja gladi istraživači nisu ni bili svesni da im nedostaju masti u telo.
Sve dok nije bilo suviše kasno.
(EPK)/tvbest.rs