Miris pečenog kestenja verovatno za sve nas predstavlja nagoveštaj zime. Blagog slatkastog ukusa i visoke energetske vrednosti, kesten je bio jedna od privih namirnica koje je čovek jeo.
Pečen, kuvan, kao pire, dodaje se u kolače, torte, ali i u razne prelive za jela sa mesom. Odličan je izvor minerala, vitamina i vlakana, uz to ima manje kalorija i masnoća nego drugi koštunjavi plodovi.
PUNJENO PILE
POTREBNO JE
veće pile, ćureća džigerica, 100 g junećeg mlevenog mesa, 100 g svinjskog mlevenog mesa, 100 g slanine, 1 kg oljuštenog kestena, 30 g crnog luka, ulje ili mast, so, biber
Priprema
Kesten oljuštite i skuvajte u posoljenoj vodi ili supi, procedite i ispasirajte u pire. Sitno iseckajte crni luk, džigericu i slaninu, pa pomešajte sa mlevenim mesom i kesten pireom. Smesom punite pile. Otvor zašijte koncem ili zatvorite čačkalicama. Spolja utrljajte mast ili ulje i pecite dva, dva i po sata na umerenoj vatri. Tokom pečenja pile prelivajte sokom od pečenja. Poslužite ga uz fil kojim je punjeno.
…nastavak na sledećoj strani…