Peršun foto Pixabay

Napitak od peršuna se koristi za lečenje urinarnih infekcija, detoksikaciju, mršavljenje, regulisanje nivoa holesterola…

Peršun nije samo aromatičan dodatak jelima, već je i veoma lekovita biljka. Čaj od peršuna može se praviti od svežih ili sušenih listova ili korena, a možete mu po želji dodati i med ili limun, piše Stvar ukusa.

Njegovo blagotvorno dejstvo se koristi već vekovima, pa je još u antičkoj Grčkoj i Rimu čaj od peršuna služio kao diuretik, lek za bolje varenje i protiv menstrualnih grčeva.

reklame

Ovo su najznačajnije blagodeti čaja od peršuna:

– Odličan za čišćenje organizma od toksina, bogat je vitaminama A, C i E i antioksidansima.

– Može delovati kao diuretik i sprečiti nagomilavanje tečnosti u organizmu.

– Pomaže u slučajevima upale bešike.

– Podstiče mršavljenje i pomaže u eliminisanju celulita.

– Reguliše nivo holesterola i sprečava pojavu visokog krvnog pritiska.

– Bogat je gvožđem i preporučuje se kod anemije.

– Efikasan u prevenciji i lečenju lošeg zadaha.

– Pomaže kod bolnih i neredovnih menstruacija.
Kako se pravi čaj od peršuna?

Prokuvajte 4 dl vode i dodajte 3 kafene kašičice svežeg ili suvog lišća peršuna ili sitno iseckanog korena. Sklonite sa ringle, poklopite posudu i ostavite tako 15 minuta, pa zatim procedite čaj. Napitak možete piti po želji dok je topao ili kad se ohladi, ali ga nemojte podgrevati.

SAVET: Trudnicama se ne preporučuje konzumrianje čaja od peršuna.

Stvar ukusa

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.