Napitak od peršuna se koristi za lečenje urinarnih infekcija, detoksikaciju, mršavljenje, regulisanje nivoa holesterola…
Peršun nije samo aromatičan dodatak jelima, već je i veoma lekovita biljka. Čaj od peršuna može se praviti od svežih ili sušenih listova ili korena, a možete mu po želji dodati i med ili limun, piše Stvar ukusa.
Njegovo blagotvorno dejstvo se koristi već vekovima, pa je još u antičkoj Grčkoj i Rimu čaj od peršuna služio kao diuretik, lek za bolje varenje i protiv menstrualnih grčeva.
Ovo su najznačajnije blagodeti čaja od peršuna:
– Odličan za čišćenje organizma od toksina, bogat je vitaminama A, C i E i antioksidansima.
– Može delovati kao diuretik i sprečiti nagomilavanje tečnosti u organizmu.
– Pomaže u slučajevima upale bešike.
– Podstiče mršavljenje i pomaže u eliminisanju celulita.
– Reguliše nivo holesterola i sprečava pojavu visokog krvnog pritiska.
– Bogat je gvožđem i preporučuje se kod anemije.
– Efikasan u prevenciji i lečenju lošeg zadaha.
– Pomaže kod bolnih i neredovnih menstruacija.
Kako se pravi čaj od peršuna?
Prokuvajte 4 dl vode i dodajte 3 kafene kašičice svežeg ili suvog lišća peršuna ili sitno iseckanog korena. Sklonite sa ringle, poklopite posudu i ostavite tako 15 minuta, pa zatim procedite čaj. Napitak možete piti po želji dok je topao ili kad se ohladi, ali ga nemojte podgrevati.
SAVET: Trudnicama se ne preporučuje konzumrianje čaja od peršuna.