Predlog za doručak:
Zaboravite na viršle, kobasice, paštete ili pekarske proizvode. Deci ovi proizvodi nisu potrebni, čak šta više u stanju su da otruju ceo organizam.
Poželjno je da detetu spremite:
1. Kačamak je obrok koji je napravljen od belog ili žutog kukuruznog griza. Kukuruzno brašno ili griz imaju veoma pozitivan uticaj na celokupno zdravlje čoveka. Najvažnija stvar kod ovog jela je činjenica da palenta ne sadrži gluten i može je konzumirati svako bez obzira na starost. Izuzetno je korisna za malu decu i bebe koje se tek navikavaju na čvrstu hranu.
Kukuruzno brašno sadrži veliki niz hranljivih supstanci. To brašno je veliki izvor folata, vitamina B6, K i E, pantotenske kiseline, tijamina, riboflavina i nijacina. Takođe može se pohvaliti sa velikim sadržajem fosfora, magnezijuma, cinka, kalijuma, bakra, selena i mangana.
Još jedan od razloga što je ovaj obrok idealan za decu je to što palenta sprečava nagli pad imuniteta.
Savet: Prilikom pripreme u kačamak dodajte kašičicu maslaca i začinite ga sa kajmakom ili kefirom.
2. Jaja su namirnica izuzetne biološke vrednosti i hranljivosti. Lako su pristupačna i mogu se spremiti na različite načine. U njima se nalaze izrazito visoke nivoe gvožđa, aminokiselina i antioksidansa.
Svi se sećamo pesmice „Svako jutro jedno jaje, organizmu snagu daje“. Izgleda kako ovo nije daleko od istine, jer se smatra kako bi se jaje moglo nazvati “superhranom” zato što može pomoći zdravlju i borbi protiv gojaznosti. Jaja su u stanju da ojačaju imunološki sistem, da ojačaju kosti i zube, zaštite zdravlje očiju, smanje holesterol, pomognu pri regulaciji telesne težine…
3. Sardina
Jedina konzervirana hrana koja se preporučuje u ishrani je sardina. One nude više vitamina E po porciji nego tunjevina, takođe sadrže i više kalcijuma. Vitamin E igra ulogu u dobroj prokrvljenosti tako što podstiče razviće elemenata krvi, a njegova antioksidativna funkcija bori se protiv oštećenja tkiva. Kalcijum poboljšava komunikaciju između ćelija, potpomaže funkciju nerava i doprinosi jakim kostima.
Ako dnevno unesete 170 g sardina unećete oko 3.5 mg Vitamina E što je oko 23% preporučenog dnevnog unosa.
Savet: Sardinu izmešajte sa crnim lukom pa sve sameljite u blenderu ili sa štapnim mikserom. Kako biste poboljšali ukus, smesi dodajte i svež peršun pa napravite paštetu. Ovaj namaz poslužite deci za doručak.