penjurlije, hleb, recept, bakin recept, pogača, pixabay

Oduševiće vas ova pogača! Bakine penjurlije morate jednom napraviti.

Sastojci: Količina:

• topla voda 1 dcl
• šećer 1 kašičica
• brašno 1 kašičica
• svež kvasac 20 gr
• brašno oko 500 gr
• mleko 2 ipo dcl
• svež kravlji sir (zreli) 1 kriška
• jaja 1 komad
• mast ili margarin po potrebi

reklame

Uputstvo za pripremu:

Najpre treba aktivirati kvasac. Razmutite ga u 1 dcl tople vode, uz dodatak 1 kašičice šećera i 1 kašike brašna. Ostavite 5 minuta. U vanglicu prosejte brašno (ja koristim TIP 500) i napravite udubljenje u sredini. Uz rub vangle po brašnu pospite so. Dodajte aktiviran kvasac, pa polako sipajte toplo mleko uz neprekidno mešanje varjačom. Kada se sve fino poveže, odložite varjaču i rukom dobro umesite. Testo treba da je meko i glatko, kao za štrudlu. Vanglu pokrijte kuhinjskom krpom i pustite da testo odmori 15 minuta.

Za to vreme otopite mast (margarin) i pripremite fil od sira i jaja. Testo kratko premesite i razvijte koru debljine oko 1 cm. Isecite na kvadrate i na svaki stavite dosta fila. Zavijte kao rolnice, brzo ih provucite kroz otopljenu mast (margarin) i složite u tepsiju koju nije potrebno dodatno podmazivati

Preostali fil razrediti sa malo mleka ili jogurta i prelijte preko. Ostavite pola sata da stasava.

Rernu treba zagrejati na 200C. Staviti penjurlije da se peku. Posle 10-15 minuta kad porumene pokriti alu folijom (moja baka je koristila pelir papir). Ja sam ih ukupno pekla pola sata. Savet: pečene penjurlije odmah izvadite iz tepsije na rešetku za hlađenje i pokrijte platnenom krpom. Tako će vam ostati hrskave odozdo čak i kada se ohlade.

zena.blic.rs

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.