Bešamel sos je jedna od mojih omiljenih stvari. Pravi se za tili čas i nema šanse da omane. Odlično se kombinuje uz razne paste, ali i uz povrće.
Ne znam zašto je karfiol, pored brokolija, jedan od ne tako voljenog povrća. Brokoli ima specifičan ukus, priznajem, ali karfiol je što se toga tiče mnogo blaži. Pored raznih supica i čorbica, paprikaša, sa karfiolom ponekad i napravim neku vrstu “low carb” podloge za picu. Veoma ukusna! Znači, karfiol možete iskoristiti na mnogo načina. Ne izbegavajte ga! 🙂
Sad, spojite karfiol sa gustim i kremastim bešamel sosom, malo muskatnog oraha i odozgo kačkavalj koji se topi i imate odličnu ideju za ručak ili večeru.
Bešamel sos: Kako da napravite najbolji bešamel sos bez mnogo muke
Sastojci
• 1 veća glavica karfiola
• 80g brašna
• 80g maslaca
• 1l mleka
• so, beli biber, muskatni oraščić
• 100g kačkavalja
Priprema
Karfiol podeliti na cvetove i obariti u posoljenoj vodi dok ne omekša, ali ne u potpunosti, kako se ne bi raspadao. Procediti.
U šerpici rastopiti maslac, pa dodati brašno i mutiti dok se smesa ne sjedini i dobije nešto nalik na pastu. Dodati mleko i mešati kako se ne bi stvorile grudvice. Kada provrije, kuvati još 3 – 4 minuta. Skloniti sa vatre i začiniti.
Zagrejati rernu na 200 stepeni.
Karfiol poređati u vatrostalnu činiju i preliti bešamel sosom. Odozgo posuti rendanim kačkavaljem u staviti u rernu na oko 20 minuta ili dok se kačkavalj ne otopi.
Služiti toplo.
Prijatno!