Bešamel sos je jedna od mojih omiljenih stvari. Pravi se za tili čas i nema šanse da omane. Odlično se kombinuje uz razne paste, ali i uz povrće.

Ne znam zašto je karfiol, pored brokolija, jedan od ne tako voljenog povrća. Brokoli ima specifičan ukus, priznajem, ali karfiol je što se toga tiče mnogo blaži. Pored raznih supica i čorbica, paprikaša, sa karfiolom ponekad i napravim neku vrstu “low carb” podloge za picu. Veoma ukusna! Znači, karfiol možete iskoristiti na mnogo načina. Ne izbegavajte ga! 🙂

Sad, spojite karfiol sa gustim i kremastim bešamel sosom, malo muskatnog oraha i odozgo kačkavalj koji se topi i imate odličnu ideju za ručak ili večeru.

reklame

Bešamel sos: Kako da napravite najbolji bešamel sos bez mnogo muke

Sastojci

• 1 veća glavica karfiola
• 80g brašna
• 80g maslaca
• 1l mleka
• so, beli biber, muskatni oraščić
• 100g kačkavalja

Priprema

Karfiol podeliti na cvetove i obariti u posoljenoj vodi dok ne omekša, ali ne u potpunosti, kako se ne bi raspadao. Procediti.
U šerpici rastopiti maslac, pa dodati brašno i mutiti dok se smesa ne sjedini i dobije nešto nalik na pastu. Dodati mleko i mešati kako se ne bi stvorile grudvice. Kada provrije, kuvati još 3 – 4 minuta. Skloniti sa vatre i začiniti.
Zagrejati rernu na 200 stepeni.
Karfiol poređati u vatrostalnu činiju i preliti bešamel sosom. Odozgo posuti rendanim kačkavaljem u staviti u rernu na oko 20 minuta ili dok se kačkavalj ne otopi.
Služiti toplo.

Prijatno!

Verina mala kuhinja

 

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.