Punjene paprike spadaju u omiljena jela. Jeste da je potrebno malo znanja i umeća napraviti ih, ali zato nećete zažaliti.
Sastojci:
• svežih paprika babura 12 kom
• mlevenog mesa 500 gr
• dimljene slanine 50 gr
• crnog luka 1 veca glavica
• belog luka 1 – 2 čena
• šargarepe 2 kom
• celera 50 gr
• pirinča 150 gr
• soli 1. kašičica
• mlevenog bibera 1.kašičica
• suvog biljnog začina 1. kašičica
• aleve paprike 1. kašičica
• ulja 0,5 dl
• peršuna prstohvat
• brasna 2.kašike
• kuvanog paradajza 1 dl
• šečera
Uputstvo za pripremu:
Paprike oprati i izvaditi im seme sa peteljkom.
Pirinač očistiti i oprati u nekoliko voda, mešajući da se ispere skrob i voda bude bistra.
Na ulju propržiti sitno naseckanu dimljenu slaninu, pa staklasto propržiti sitno iseckan crni luk, istisnut iz prese beli luk, dodati narendanu šargarepu i celer, pa dinstati još 5 minuta.
Dodati mleveno meso, izjednačiti masu i pržiti, dodavši so i biber. Pri kraju przenja (oko 7-8 minuta) dodati suvi začin, alevu papriku i oceđen pirinač. Isključiti plotnu i na još toploj malo propržiti, mešajući da se pirinač ne zalepi na dno šerpe.
Kad se masa prohladi, puniti izdubljene paprike, ali ne puniti do vrha, jer će pirinač kuvanjem nabubriti. Otvore paprika zatvoriti komadom svežeg paradajza, a mogu se zatvoriti i komadima sveže paprike (može i kolutovima krompira).
Paprike ređati uspravno u odgovarajuću šerpu, tako da sav prostor bude popunjen, da se paprike ne prevrnu pri kuvanju. Ukoliko je ostalo prostora, a nema više paprika, šupljine se mogu popuniti očišćenim krompirom.
Naliti vodom paprike u šerpi i staviti da se kuvaju oko 20 minuta.
Pri kraju kuvanja pripremiti paradajz sos za paprike: zagrejati malo ulja, pa na njemu propržiti brašno, mešajući da ne izgori. Nalivati postepeno kuvanim paradajzom i doliti malo vode, da se dobije redak sos,a zatim i prstohvat seckanog peršuna. Začiniti solju, suvim začinom, biberom i dodati šećer, da se dobije slatko-kiseli sos.
Sosom preliti paprike, pustiti da malo krčka, oko 5 minuta i staviti u rernu da se zapeku 15 minuta na 180`C.
Prijatno