Za ovu paradajz čorbu potrebno je svega 30 minuta za njenu pripremu. Veoma je ukusna i okrepljujuća. Ova čorba spada u grupu jela koje se prave za tili čas.
Potrebno je:
- 1l vode
- 2 dl kuvanog paradajza
- 1 luk
- 1 kafena kašičica ulja
- bio začin
- 1 kafena kašičica šećera
- peršunov list
Testo:
- 1 jaje
- 120 gr mekog brašna
- malo soli
- 2 supene kašike vode
domaći rezanci (kao alternativa za testeninu)
U srednju šerpu sipajte 1l vode, kašičicu ulja i 2 dl kuvanog paradajza i stavite na ringlu da provri.
Čim ste sipali vodu, kašičicu ulja i paradajz, odmah dodajte luk koji ste očistili i zasekli na četvrtine, ali tako da nožem ne idete do kraja glavice.
Luk treba da ostane u komadu koji je samo zasečen na četvrine.Sipajte pola varjače bio začin i kašičicu šećera.
Čim čorba krene da vri, smanjite temperaturu kako bi lagano krčkala , ne dozvolite da skroz utihne. Posle 10-tak minuta probajte kakav je ukus.
Ako vam se čini da je prazan, dospite još malo paradajza. Dosipajte u manjim količinama , ako treba i više puta, kako ne bi ste preterali. Možete da dodate još malo šećera i možda bio začina.
Ovo doterivanje je neophodno jer sve zavisi kakav je ukus paradajza koji ste koristili. Nekada je kuvani paradajz koji ste kupili, pravili ili dobili od nekog već dovoljno bogat, slan i slatkast, intenzivan, a nekada je kiseliji.
Zato kod pravljenja ove čorbe držite se početnih mera, a kad čorba provri doterajte ukus po vašoj želji.
Kad ste sredili ukus čorbe, poklopite šerpu i ostavite je da kuva.
Počnite da pravite testo za testeninu.
U posudu sipajte 120 gr mekog brašna. Malo ga udubite , pa u sredinu sipajte dobar prstohvat soli i jaje. Dodajte odmah i dve supene kašike vode. Zamutite sve sastojke, žustro viljuškom, sve dok se celo testo ne obavije oko nje.
Tada poprašite prste brašnom, (kao što to rade sportisti kad ne žele da im se klizaju ruke recimo pri servisu), i prstima još malo mesite testo.Ono će se stalno lepiti, a vi ga izlupajte malo prstima i ako treba ponovo poprašite prste brašnom.
Kad vam se testo umuti da bude glatko i kompatno, a to sve traje 5 minuta, pospite dlanove brašnom, zagrabite testo iz posude u kojoj ste ga mesili i samo ga dlanovima oblikujte u lopticu ili valjak.
(Brašno sa dlanova omogući će vam da testo uvaljate u lopticu i da ga držite u jednoj ruci dok ga drugom kidate i bacate u čorbu.)
Sklonite poklopac i kašikom izvadite glavicu luka. Kidajte male komadiće testa i ubacujte u čorbu. (Ovo sve se dešava oko dvadesetog minuta kuvanja.)
Nemojte da se brinete ako se testo teško odvaja s prsiju, niste pogrešili , takvo i treba da bude. Povremeno ako treba, pobrašnite prste da ga lakše odvajate. Ovo s testom uradićete u narednih 5 minuta.
Tada dodajte sitno-sitno iseckan list peršuna i kuvajte još 5 minuta. Može da posluži i sušeni list peršuna (1 kašika).
Isključite ringlu i ostavite čorbu na šporetu dok samo postavite sto. Čorba se služi odmah, ponudite i biber ko voli. Dovoljna je i sama za okrepljenje, a naravno i da može da bude sastavni deo ručka kao i svaka supa.
Valjuške imaju divan ukus i čvršće su od knedli od griza koje obično jedemo u kupovnim supama.
Nemojte da vas mrzi da ih pravite. Može da se stavi u ovu čorbu i domaća testenina, ona koju kupujete od neke žene na pijaci ili u specijalizovanim prodavnicama ali znajte, ova čorba ni upola tako lepa neće biti kao što je sa valjuškama. Nemojte ni da je pravite sa kupovnom industrijskom testeninom. To nije to.