Pileća krilca u kombinaciji s ljutim začinima su sve samo ne dosadna! Zbog sočnog ukusa i lepljivosti nećete imati izbora nego doslovno polizati prste.
Nemojte se bojati neobičnih začina samo zato jer vam nisu poznati pa mislite da nećete pogoditi mere. Verujte, jednostavnije je i ukusnije nego što mislite!
Isprobajte kombinaciju ljutih začina na pilećim krilcima, a dok pećnica radi za vas, vi odmarate! Zvuči dobro?
Sastojci
1 kg pilećih krilaca
3 kašike umaka od soje
1 kašike sambal oeleka (čili, tabasco)
sok 1/2 limuna
1 kašike meda
1 kašike đumbira (sušeni ili sveže rendani)
2 protisnuta čena belog luka
2 kašike sezamovog ulja
mladi luk ili vlasac
kašike tostiranih semenki susama
Postupak:
Krilca razrežite na dva dela, znači odvojite batačiće i samo krilo. Takođe, ako želite, odstranite višak pilećih kožica.
Krilca stavite u zdelu, začinite navedenim sastojcima pa dobro izmešajte. Ako imate vremena bilo bi dobro da malo odstoje u toj marinadi, barem sat vremena.
Zagrejte pećnicu na 230 stepeni, krilca rasporedite po plehu kojeg ste prethodno obložili masnim papirom pa pecite 35-40 minuta, sve dok se umak nije redukovao i lepo obložio krilca. Zadnjih pet minuta možete uključiti grill. Takođe bi bilo dobro da ih par puta okrenete za vreme pečenja kako bi se umak ravnomerno rasporedio.
Posipajte seckanim mladim lukom ili vlascem i tostiranim semenkama susama. Uz topla pileća krilca poslužite salatu kao prilog.
Anja Maršić, autorica bloga Biftek i merlot