Sigurna sam da većini vas koji ste ljubitelji grčke kuhinje, često nedostaje pravi giros. Rešila sam da vam predstavim jedan recept koji će vam pokazati kako se pravi domaći giros kod kuće.
Kada sam došla do ovog recepta bila sam jako skeptična, da li to može ispasti kao pravi giros, ali verujte da je rezultat nadmašio moja očekivanja.
Giros može da se pravi od različitih vrsta mesa, a ja sam se ovaj put odlučila za pileći, jer je mojim ukućanima upravo on omiljeni. Veoma je jednostavno napraviti ga. Ovog posla slobodno mogu da se prihvate i oni koji nemaju velika kulinarska iskustva. Isto tako giros iz tiganja zahvalan je, jer vam neće oduzeti ni mnogo vremena.
Sada ukoliko ste spremni za jednu grčku avanturu, počnite da odvajate namirnice bez kojih nećemo moći da napravimo naš domaći giros.
Potrebni sastojci da bismo pripremili domaći giros od pilećeg mesa
500 g pilećeg belog mesa
1 ljubičasti luk
4 krompira
1 kašika pekmeza od šljiva
2 pečene crvene paprike
kuhinjska so
mleveni biber
kari po ukusu
Za tortilje će nam trebati:
voda
mleko
brašno po potrebi
pola kocke svežeg kvasca
Kako napraviti domaći giros od pilećeg mesa
Prvo nam je meso na spisku da ga pripremimo. Isečemo pileći file na tanke trake, posolimo ga i pobiberimo po ukusu. Nakon toga mu dodajemo pekmez, pa ga tako pripremljenog propržimo na ulju.
Krompir oljuštimo i isečemo tanko, te od njega ispržimo fin pomfrit bez koga je giros nezamisliv.
Crveni luk i pečenu papriku isečemo na kolutove i ostavimo ih sa strane na sobnoj temperaturi.
Sledeći zadatak nam je da napravimo kiselo testo. Znači, u malo mleka stavićemo kvasac i pola kašike šećera, i sačekamo da kvasac nadođe. Za to vreme u dublji sud stavimo brašno i so, po ukusu, zatim mu dodajemo kvasac i od toga zamesimo testo. Dodajemo vodu i mesimo testo sve vreme.
Na podlozi koju smo pre toga posuli brašnom, razvučemo testo. Potrebno je da razvučemo tortilje debljine najviše 3 mm. Tortilje ispečemo na teflonu. Kada budu gotove, njih je potrebno nečim pokriti kako bi se naparile i bile mekane.
Sada je red da spojimo tortilje i fil. U svaku tortilju stavite namaz koji volite tipa pavlaku, kečap, majonez itd. Na četvrtinu kruga tortilje stavimo meso, luk i papriku i prekrijemo ostatkom testa, tako da dobijemo fišek, koji ćemo na kraju pričvrstiti čačkalicom.
Vaš domaći giros je spreman za posluživanje. Morate priznati da naš posao nije bio uopšte težak, a ukus pravog giros je neprkosoven..da mediteranski ukus bude potpun možete ga služiti sa grčkim jogurtom.
Želim vam prijatan obrok. Uživajte.