Ako postoji selo paprike, onda je sigurno pored Leskovca, grada čiji je paprika jedan od registrovanih brendova. U Donjoj Lokošnici – u svih 300 domaćinstava – svi se bave proizvodnjom i prodajom a 21. septembar je Dan paprike. Početkom septembra sve kuće su okićene paprikom.
Od onog što uberu sa 200 hektara, meštani od trećine prave mlevenu papriku, koju prodaju i u inostranstvu, ali i na svim pijacama u Srbiji.
“Cela godina nam se sastoji od toga – paprika, paprika i samo paprika” , kaže meštanka Gorica Cvetković.
Ovim se bave u svim kućama u selu i to generacijama.
“Oduvek se bavimo, od čukun, para dede i ne pamtim od kada. To je nasleđe”, kaže nam proizvođač Radoslav Mihajlović.
Paprika nizača, po kojoj su poznati, uspeva samo ovde. “Čak, da ne bi išli dalje, ne uspeva ni u susednom selu. Ne znamo šta je, ali tako je od davnina”, tvrdi Milan Stojanović iz mesne zajednice.
“Ja sam nosio po Šumadiji, prijateljima, rođacima, na pijacu, i rasad i seme sam sejao – ne uspeva”, kaže Mihajlović.
Pored najpoznatijeg – ajvara, paprika je obavezni sastojak u skoro svakom jelu, a ovde prave i brojne salate.
Meštani ovog sela prepoznaju se po rukama. One su hrapavi i crvene, jer ovo nije lak posao. Kažu, međutim, da lažu oni koji tvrde da od ovog posla ne može da se zaradi.
Dok u njihovom proizvodu uživaju mnogi, meštani Donje Lokošnice kažu da nemaju mnogo vremena da uživaju u plodovima svog rada. “Radimo i danju i noću. Vazdan beremo, svu noć nižemo”.
rs.n1info.com