Iako mnogi godinama traže recept za ovo popularno piće, malo njih zna da je on objavljen i to još 1993. godine.
Verovali ili ne, u Koka Kolu idu muskatni oraščić, korijander, vanila i cimet, a te i ostale sastojke predstavio je javnosti istraživač Mark Pendergrast koji je 1993. objavio knjigu o istoriji Koka Kole.
On tvrdi da je na recept naišao sasvim slučajno, pregledajući arhive Koka Kole u Atlanti.
Uprkos tome što je recept dostupan, teško da ćete uspeti da napravite ovaj napitak u svojoj kuhinji.
Pogledajte sastojke:
Kofein citrat 1 oz.
Ekstrakt vanile 1 oz.
Arome 2.5 oz (Detalji su ispod)
F.E. Coco (derivat biljke koke) 4 oz
Limunska kiselina 3 oz
Sok limete 1 quart
Šećer 30lbs
Voda 2.5 Gallons
Karamel
Aroma:
Ulje narandže 80 kapi
Ulje limuna 120 kapi
Ulje muskatnog oraščića 40 kapi
Ulje cimeta 40 kapi
Ulje korijandera 20 kapi
Ulje nerolija 40 kapi
Alkohol 1 litar (mešavina treba da se “odmara” 24 sata)
Deo koji se odnosi na arome naziva se i 7X, a alkohol služi samo za izvlačenje ukusa.
Sadržaj kofeina u originalnom piću bio je dvostruko veći nego danas i poticao je od oraha gorke kole u kombinaciji sa fosfornom kiselinom. Danas se dodaje limunska kiselina, kako bi ukus bio balansiran.
Originalno piće iz 19. veka sadržalo je i kokain, koji je poticao iz lišća koke. Sada se međutim koristi samo ekstrakt lišća koke i to onaj koji preostane tek kad se ekstrahuje kokain.
Iako se piće flašira širom sveta, sirup se proizvodi isključivo u SAD, upravo zbog toga što je kompanija Stepan iz Ilinoisa jedina koja ima dozvolu države da legalno uvozi lišće koke kome nije odstranjen kokain.
dnevnadoza.me