Priprema testa, uključujući izbor brašna i odgovarajućih dodataka, samo je naizgled trivijalan zadatak.
Često nam se dogodi da, zbog neke sitne greške, testo ne bude onakvo kakvo bi trebalo biti, ali, uz savete koji slede, takvih se nevolja možete lako rešiti, piše Dobar savjet.
Šta je važno kod pripreme dizanog testa?
Da bi vam dizano testo dobro uspelo, tačno se pridržavajte recepta jer se količina kvasca povećava u zavisnosti od toga da li ima više ili manje brašna, oraha, masnoće, jaja i dr. Toplina je jedan od uslova da testo naraste pa je važno da svi sastojci budu sobne temperature. Brašno prosejte da se prozrači pa će se testo lakše dići.
Tokom pripreme testa koliko je puta potrebno ostaviti kvasac da se diže?
Po pravilu, kvasac se diže tri puta. Prvi put u mleku s dodatkom brašna i šećera, drugi put u izrađenom testu, a treći put pre samog pečenja testa.
Kada upotrebiti glatko, a kada oštro brašno?
Glatko ili oštro brašno – zar nije svejedno? Za palačinke, na primer, uzima se oštro, a za lagana pečena testa glatko. Ako niste sigurni koje biste upotrebili za neki kolač, najbolje je pomešati pola jednoga i pola drugoga. Skrobno brašno stavlja se ako želite naročito lagano testo.
Šta daje testu lakoću?
Sneg od belanaca daje smesi lakoću jer sadrži mehuriće vazduha, zato ga smesi dodajte postupno i lagano “prevlačeći” testo preko snega.
Ponekad se testo ne digne iako je sve urađeno kako treba. Šta je razlog?
Prvo i osnovno: u prostoriji u kojoj radite ne sme biti hladno jer inače od hleba i kolača neće biti ništa. Kvasac voli sobnu temperaturu. Neka sve namirnice, kao i posude koje upotrebljavate budu sobne temperature.
Tako se kvasac neće šokirati ako dođe u dodir s hladnom posudom.
Šta će se dogoditi ako testo ostavimo predugo da se diže?
Testo može i “prekisnuti”. To znači da je predugo stajalo. Gljivice kvasca rastu i proizvode ugljen dioksid i alkohol. Ako testo predugo kvasa, alkohol se pretvara u sirćetnu kiselinu, usled čega testo postaje kiselo. To možete prepoznati i po intenzivno “kiselom” mirisu. Od prekislog testa ne treba praviti ništa, odnosno treba ga baciti, jer u pečenju ne naraste i krajnji proizvod su tvrdi kamenčići.
Šta se postiže dodavanjem rakije u testo za pripremu uštipaka?
Dodavanjem alkohola u testo za uštipke povećeva se učinak delovanja kvasca.
Kako pripremiti pleh za pečenje lisnatog testa?
Lisnato testo sadrži u sebi dosta masnoće i zato ne treba mastiti pleh ili kalup – dovoljno ih je poprskati hladnom vodom.
Je li bolje dizano testo staviti u maksimalno zagrejanu rernu?
Nikako to nemojte činiti! Ako se stavi u prevruću rernu, testo “padne”. Kad testo stavimo u rernu, zbog topline se širi vazduh koji se nalazi u testu i zbog toga testo raste. Kad se vazduh više zagreje, mehurići vazduha puknu i izađu iz testa. Ako je testo u prevrućoj pećnici, naglo se digne, zrak izađe pre nego što su se čestice smese zapekle, pa kad se testo izvadi iz pećnice, ono padne.
Šta treba učiniti da dizano testo bude pravilno ispečeno?
Dizano testo nakon drugog odmaranja odmah stavite u rernu da se peče.
Dizana testa nakon pečenja ostavite da odstoje u kalupu, potom istresite iz kalupa i ostavite da se ohlade na rešetki. Kolače iz pleha ostavite da odstoje zajedno s plehom na rešetki dok se ne ohlade. Sitna peciva skinite s pleha i ostavite da se ohlade na rešetki.
Kako pripremiti dizano testo za čuvanje u zamrzavaču?
Preradite dizano testo kao i obično u npr. peciva, perece ili testo za picu. Nemojte ostavljati da se digne drugi put već ga odmah zamrznite. Kad odleđujete testo ostavite ga da se potpuno odledi i pustite neka se digne na toplom mestu sve dok se vidno ne poveća. Pecite kako je navedeno u receptu.
Kako zamrznuti peciva od dizanog testa?
Dizana peciva najukusnija su sveža. Peciva od dizanog testa mogu se zamrznuti, a odledite ih na sobnoj temperaturi u odgovarajućem pakovanju i ponovno kratko zapecite na odgovarajućoj temperaturi pečenja (prema receptu).
Šta učiniti da se testo ne lepi za ruke dok ga mesimo?
Ako se testo mesi ručno ili oblikuju oblici od dizanog testa, često se dogodi da se zalepi za ruke. Da bi to sprečili ruke treba namazati sa uljem ili maslacem. Onda stvarno ide kao po traci.
Kako postići da testo bude još vazušastije?
Dizano testo bit će još sočnije ako količinu mleka zamenite sa jogurtom ili kiselom pavlakom.
Je li sito za brašno potrebno prati vodom?
Sito kojim sejete brašno ne perite vodom posle upotrebe, nego ga dobro istresite.
Kada brašno treba biti sobne temperature?
Kod pripremanja pica i dizanog testa brašno treba biti sobne temperature
Zašto nije dobro držati brašno na toplom mestu?
Ne držite nikad brašno na toplom mestu jer se od topline brašno “znoji”, stvaraju se grudvice i postaje plesnjivo
Zašto je dobro prosejati brašno kod pripreme biskvit?
Brašno pre pripreme testa valja prosejati, pogotovo ako radimo biskvitnu smesu. Prosejavanjem će vazduh ući među čestice brašna, što će smesu učiniti vazdušastijom.