Priprema:
Ovaj tonik se priprema kao i sve tinkture: trave stavite u posudu, prelijte jabukovim sirćetom, onoliko koliko je potrebno da sve biljke budu potopljene.
Zatim oljuštite i sitno iseckajte povrće, pa stavite sve sastojke u veliku staklenu teglu i potpuno pokrijte jabukovim sirćetom, tako da sirće pliva tri prsta iznad nivoa biljaka i povrća. Poklopite i držeći poklopac na mestu protresite tonik tako da se izmeša.
Ostavite tonik da stoji na tamnom mestu bar 2 do 6 nedelja. Što duže stoji, biće jači, a povremeno ga i ponovo protresite.
Ceđenje
Zbog lakšeg čuvanja i jednostavnog korišćenja, procedite tinkturu. Trebaće vam labava tkanina – gaza ili neke maramice, velika posuda i cediljka od nerđajućeg čelika koja se uklapa u veličinu posude. Ako nemate takav „alat“, možete staviti krpu preko otvora tegle i sipati dok sva tečnost ne izađe, ali dosta ćete izgubiti.
Stavite cediljku u posudu i prekrijte cediljku gazom. Izlijte sadržaj tegle u cediljku. Uzmite nešto čime ćete pritisnuti mešavinu da preostali sokovi izađu.
Tonik možete sipati u male tegle ili možete vratiti u veliku, prethodno ispranu. Zatamnjena boca je njbolji izbor, jer smanjuje štetu od svetla. Čuvati na tamnom, hladnom mestu. Ostatke biljaka i povrća možete da zamrznete ili dodati supama i drugim jelima.
Doziranje
Nakon što je tonik spreman, možete ga počnete sa svakodnevnom upotrebom, ili ga koristite po potrebi – za bolju probavu, imunitet i lečenje raznih bolesti. Zapamtite, ispijate jako moćne trave i začinsko bilje, tako da će i ukus biti takav, pa možete dodati malo prirodnog meda. Pobrinite se da pijete dosta vode tokom dana.
Jedna čašica od 20-30 ml će biti dovoljna. Međutim, ako se borite protiv teških infekcija, možete uzeti do 5 ili 6 doza dnevno.
Medicina/intermagazin.rs