Ishrana za jačanje imuniteta: Saveti nutricioniste i ishrana koja ubija viruse i bakterije!

Ishrana za jačanje imuniteta: Šargarepa sadrži vitamin A koji jača imunitet, a piletina donosi cink koji pomaže kod groznice.

Najbolja odbrana od virusa je jačanje imuniteta pravilnom, uravnoteženom ishranom. Zbog nekvalitetne ishrane telo je podložnije infekcijama, a i sam oporavak traje duže, pišu Stil/24 Sata.Hr.

Ishrana za jačanje imuniteta: Saveti nutricioniste i ishrana koja ubija viruse i bakterije!
Ishrana za jačanje imuniteta: Saveti nutricioniste i ishrana koja ubija viruse i bakterije!

Namirnice koje je korisno uvrstiti u ishranu su one koje sadrže nutrijente važne za jačanje imuniteta – kvalitetne izvore proteina, dobrih masnoća, antioksidansa, ali i probiotika.

reklame

Naime, za neometan rad imuniteta treba paziti na probavu jer su dobre bakterije u debelom crevu i ravnoteža crevne mikroflore odgovorni su za celokupno zdravlje.

Zato u ishranu treba uvrstiti kvalitetne fermentisane mlečne proizvode poput jogurta i kefira.

“Unos bakterija mlečne kiseline pospešuje zdravlje probavnog, a time i imuniteta. Bore se protiv patogena u crevima proizvodnjom antimikrobnih spojeva, čime štite imunitet”, kaže dipl. ing. nutricionizma Sandra Marić Bulat za 24.hr.

Ona naglašava da je i beli luk dobar protiv prehlade.

Njegova ulja i aktivna materija alicin ulaze u disajni sastav kroz krvotok i ublažavaju respiratorne tegobe. Zbog alicina, beli luk poseduje protuvirusno i antibakterijsko delovanje.

Ishrana za jačanje imuniteta: Saveti nutricioniste i ishrana koja ubija viruse i bakterije!
Ishrana za jačanje imuniteta: Saveti nutricioniste i ishrana koja ubija viruse i bakterije!

Ima ozbiljne naučne potvrde da uništava bakterije, gljivice, viruse i parazite. Snažno delovanje belog luka potvrđeno je i u odbrani od respiratornih bolesti, kao što su prehlade, astma, bronhitis, pa čak i tuberkuloza.

Savet:

Naseckajte beli luk 10-ak minuta pre jela jer će njegovo delovanje biti jače.

I voće, među kojim je trenutno sezona nara, sadrži antioksidanse koji smanjuju simptome prehlade. Deluju antimikrobno protiv bakterija koje uzrokuju mnoge respiratorne bolesti.

“Nar je bogat i vitaminom C koji vrlo brzo smanjuje simptome prehlade”, kaže Marić Bulat.

Dodaje da se visoke doze vitamina C dobijaju i iz limuna.

“One su ključni sastojak jačanja imunološkog sistema i pomažu u zadržavanju štetnih slobodnih radikala. Limun takođe pomaže u smanjivanju upalnih procesa u cielom telu”, dodaje nutricionistkinja.

Ishrana za jačanje imuniteta: Saveti nutricioniste i ishrana koja ubija viruse i bakterije!

Napominje i da redovan unos kivija smanjuje učestalost, trajanje i težinu simptoma infekcija gornjih disajih puteva, a pomaže i kod upala grla.

Med prirodno smiruje bol u grlu i deluje kao sredstvo za suzbijanje kašlja. To omogućuje telu da pojačava svoj imunitet u borbi protiv infekcija i groznice.

Med se može jesti samo nekoliko puta dnevno, a dobro je ujutro popiti čašu mlake vode s par kapi limuna i malo meda koji će podstaći izlučivanje sline i odbranu od infekcija.

Pileća supa ima snažno protuvupalno delovanje, te ublažava simptome infekcija gornjih disajnih puteva, kaže ona.

Domaća pileća supa sadrži sastojke koji obiluju vitaminima i mineralima.

“Šargarepa telo hrani vitaminom A važnim za sluznicu te hranjivim materijama koje igraju ulogu u imunološkom odgovoru, a piletina sadrži cink koji pomaže u borbi protiv groznice. Piletina takođe pomaže u oporavku telesnog tkiva jer sadrži aminokiselinu cistein”, pojašnjava.

Kajenske i crvene čili papričice, nastavlja, sadrže kapsaicin koji ne samo da daje ljuti ukus hrani već ima i protivupalna svojstva te ubrzava metabolizam i termogenezu.

Zato papričice ‘razbijaju’ začepljenost nosa i pluća, jačaju imunološki sistem, što je vrlo korisno tokom sezona prehlade i gripa.

“Sirćetne kiseline, aminokiseline i kalijum čine i jabukovo sirće delotvornim protiv prehlade. Takođe, ublažava glavobolje uzrokovane hladnoćom i smiruje grlavobolju”, kaže i dodaje:

“Možete ga piti s mlakom vodom, limunom i kašičicom meda”.

Ishrana za jačanje imuniteta: Saveti nutricioniste i ishrana koja ubija viruse i bakterije!

10 minuta ostavite da seckani beli luk odstoji pre nego što ga dodate jelu, tako se aktiviraju lekovita svojstva.

70 posto beli luk smanjuje trajanje prehlade. Dobar je i za prevenciju jer smanjuje rizik od prehlade za 63 posto, pokazala je studija britanskog centra Garlic Centre.

60 sekundi u mikrotalasnoj može ‘deaktivirati’ lekoviti alicin, kao i 45 minuta u rerni, pokazala je studija Univerziteta u Pensilvaniji.

loading...