Grbava pita
Grbava pita

Grbava, ali ne i manje lepa, grbava pita spaja ukuse modernog i tradicionalnog. Čokoladni krem i prhko testo zasigurno će zainteresovati svakoga. Spoj modernog i tradicionalnog ovdje se savršeno poklapaju i najbolje se slažu s čašom toplog napitka.

SASTOJCI

Prhko testo

reklame

300 g glatkog brašna
150 g maslaca omekšanog na sobnoj temperaturi
1 jaja
4 kašike šećera
1 vanilin šećer
Prstohvat soli
Četvrtinu kašičice praška za pecivo

Krem

0,5 l mleka
2 pudinga od čokolade
100 g čokolade za kuvanje
6 kašika šećera
80 g maslaca
3 kaške mlevenih orašastih plodova (lešnika ili oraha ili badema)

Čokoladna glazura

100 g čokolade za kuvanje
50 g maslaca
0,5 kaške ulja

Priprema

Mikserom izmiješati sve sastojke za testo ali ga do kraja izraditi rukom.

Umotati u foliju i staviti na hlađenje u frižider na 15 minuta.

Krem

Od ukupne količine mleka oduzeti koliko je potrebno da se izmiješa puding. Ostatak mleka staviti da se zagreje. Dodati izmešani puding, čokoladu i šećer.

Kada je kuvano skloniti sa šporeta i dok je vruće umešati maslac.

Tepsiju za pečenje premazati maslacem i posuti brašnom.
Testo izvaditi iz frižidera i podeliti na dva jednaka dela.
Jedan deo razvaljati na veličinu tepsije.

Za očekivati je da se testo neće idealno razvaljati na potrebnu veličinu. Kada stavite testo u tepsiju slobodno dopunite viškovima s drugih delova i lagano utisnite.

Ravnomerno rasporediti puding krem po testu.

Posuti s pola količine mlevenih orašastih plodova.

Po tome narendati drugi deo testa.

Po površini testa posuti ostatak mlevenih orašastih plodova.

U prethodno zagrejanoj rerni peći na 180 stepeni 30-40 minuta.

Ostaviti da se ohladi.

Čokoladna glazura

Na laganoj vatri rastopiti maslac.

U vrući maslac dodati čokoladu za kuvanje na manje komadiće.
Mešati dok se čokolada potpuno ne otopi.
Dodati ulje i još malo promešati.

Površinu ohlađenog kolača prošarati čokoladom.

Ostaviti da se ohladi dok se čokolada potpuno ne stegne.
Iseći na željenu veličinu za posluživanje.

Recepti za sve

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.