Da li ste ikada čuli za izraz čajlejza nekada? Nismo ni mislili da jeste…
Za vas koji pojma nemate o čemu pričamo, to je ono belo, što liči na trakicu-konac što visi sa žumanceta kada razbijete jaje.
I dok se milioni i milioni jaja konzumiraju svaki dan, sumnjamo da je mnogo ljudi našlo vremena da sazna šta je taj mali kanapčić i čemu služi.
Prvo, bitno je da vam kažemo da to nije neka vrsta uvrnute pileće pupčane vrpce, to je potpuno sigurno. Ima ih dva – sa obe strane žumanca po jedan. Oni deluju kao neka vrsta sidra, a zadatak ovog malog končića je da drži žumance u centru jajeta!
Obično ih primetimo kada odvajamo belance od žumanca, potpuno su jestivi i nema potrebe da paničite oko toga. Plus, jednom kada se umute u kajganu nikada nećete znati ni da su postojali tu. Zabavna činjenica je da kada vidite te končiće to je siguran znak da je u pitanju sveže jaje.
Oni nestaju kako jaje stari, tako da ako ne nađete nijedan končić na vašem dragocenom jutarnjem jajetu, onda slobodno možete da pretpostavite da su „sedeli“ u frižideru predugo.
dnevni.rs