Dan 4
Doručak
1 kriška hleba sa 100 gr malomasnog mladog sira. Posle toga na redu je, naravno, 200 gr grožđa.
Ručak
Za ručak ovog poslednjeg dana dijete je nešto što verovatno niste probali: Palačinke sa grožđem!
Prave se prilično jednostavno: 3 kašike brašna, pola čaše vode i jedno jaje. Lepo umutiti i ispeći palačinke a zatim ih filovati sa izmiksanom mešavinom od: 100 gr nemasnog mladog sira, 1 kašike mineralne vode i 200 gr zrna grožđa. Ako volite – dodajte preko palačinki i malo cimeta.
Večera
Završavamo dijetu sa jednim odličnim receptom: Gulaš od ćuretine sa pečurkama!
Pravi se na sledeći način: Propržiti ćureće grudi isečene na tanke kriške. Kuvati 100 gr brokulija 2-3 minuta a u međuvremenu jednu veću šargarepu iseći na manje kolutove a 2 veće pečurke iseći na listiće. Sve sastojke staviti u sud i dodati 1/2 šolje supe od povrća i kuvati 10 minuta. Pri kraju kuvanja dodati 60 gr crnog grožđa i 2 kašike pavlake. Uz ovaj svojevrsni gulaš možete jesti i 100 gr pirinča.
Dodatne napomene: Budući da je grožđe puno kalijuma i grožđanog šećera – ne bi trebali da osećate neke značajne “napade” gladi – čak što više, možete očekivati i porast psihičke i fizičke energije. Grožđe je dobro i za vaše srce a pomaže i kod anemije, astme vaskularnih i nervnih bolesti… Uvek birajte grožđe sa semenom jer ono sadrži polifenole, izuzetno korisne supstance po naš organizam.
Takođe, obratite pažnju na:
Ukoliko imate izrazitu prekomernu težinu, čir na želucu, dijabetes, kolitis, dijareju ili dizenteriju – pre grožđane dijete posavetujte se sa lekarem.
Možete osetiti stomačnu uznemirenost ako kombinujete grožđe sa slatkim mlekom, krastavcem, dinjom, pivom i teškim masnoćama.
dijeta.net