Trpeza na jugu Srbije nije potpuna ako na njoj nije staro domaće jelo od boba. Za one koji ne znaju, to je zrnevlje slično pasulju, a pasta sa začinima koja se pravi od njega je najbolja kada se u nju umaču parčići domaće pogače.
Sastojci:
1/2 kg boba
2-3 lorberova lista
1 glavica crnog luka
3-4 čena belog luka
1 kašičica ljute aleve paprike
1 kašika brašna (ravna)
1-2 kašike ulja
mlaka voda
so
Priprema:
U jednu šerpu staviti bob, naliti ga toplom vodom (da ga pokrije) i ostaviti ga tako da prenoći.
Sledećeg dana, očistiti bob (skinuti ljusku), naliti ga novom, toplom vodom i staviti da se kuva dok se sasvim ne raskuva.
Kada je gotov, procediti ga kroz cediljku, propasirati uz malo dodatka vode u kojoj se kuvao.
Na zagrejanom ulju, propržiti sitno iseckan crni luk, dodati brašno, alevu papriku, promešati i dodati pasirani bob.
Smanjiti temperaturu, dodati još jednu kafenu šoljicu mlake vode i uz neprestano mešanje kuvati još 4-5 min. Dodati lorberov list, jednu šoljcu (za crnu kafu) mlake vode, so, smanjiti temperaturu na najmanje i ostaviti još 5-6 minuta da krčka.
Beli luk iseckati na tanke listiće i staviti u kuvani bob.
serbiancafe.com