Grbava, ali ne i manje lepa, grbava pita spaja ukuse modernog i tradicionalnog. Čokoladni krem i prhko testo zasigurno će zainteresovati svakoga. Spoj modernog i tradicionalnog ovdje se savršeno poklapaju i najbolje se slažu s čašom toplog napitka.
SASTOJCI
Prhko testo
300 g glatkog brašna
150 g maslaca omekšanog na sobnoj temperaturi
1 jaja
4 kašike šećera
1 vanilin šećer
Prstohvat soli
Četvrtinu kašičice praška za pecivo
Krem
0,5 l mleka
2 pudinga od čokolade
100 g čokolade za kuvanje
6 kašika šećera
80 g maslaca
3 kaške mlevenih orašastih plodova (lešnika ili oraha ili badema)
Čokoladna glazura
100 g čokolade za kuvanje
50 g maslaca
0,5 kaške ulja
Priprema
Mikserom izmiješati sve sastojke za testo ali ga do kraja izraditi rukom.
Umotati u foliju i staviti na hlađenje u frižider na 15 minuta.
Krem
Od ukupne količine mleka oduzeti koliko je potrebno da se izmiješa puding. Ostatak mleka staviti da se zagreje. Dodati izmešani puding, čokoladu i šećer.
Kada je kuvano skloniti sa šporeta i dok je vruće umešati maslac.
Tepsiju za pečenje premazati maslacem i posuti brašnom.
Testo izvaditi iz frižidera i podeliti na dva jednaka dela.
Jedan deo razvaljati na veličinu tepsije.
Za očekivati je da se testo neće idealno razvaljati na potrebnu veličinu. Kada stavite testo u tepsiju slobodno dopunite viškovima s drugih delova i lagano utisnite.
Ravnomerno rasporediti puding krem po testu.
Posuti s pola količine mlevenih orašastih plodova.
Po tome narendati drugi deo testa.
Po površini testa posuti ostatak mlevenih orašastih plodova.
U prethodno zagrejanoj rerni peći na 180 stepeni 30-40 minuta.
Ostaviti da se ohladi.
Čokoladna glazura
Na laganoj vatri rastopiti maslac.
U vrući maslac dodati čokoladu za kuvanje na manje komadiće.
Mešati dok se čokolada potpuno ne otopi.
Dodati ulje i još malo promešati.
Površinu ohlađenog kolača prošarati čokoladom.
Ostaviti da se ohladi dok se čokolada potpuno ne stegne.
Iseći na željenu veličinu za posluživanje.