Da li i vas reč vanilice asocira na detinjstvo?
Taj kolačić je savršen slatki zalogaj koji spaja mekano testo, ukusnu marmeladu i prah šećer da sve upotpuni.
Savršene su za sve vrste proslava, a po našem mišljenju najbolje idu uz šoljicu kafe i trač partiju sa drugaricom! wink
Izdašne su i trajaće vam duže negobilo koji drugi kolač, a ostaju sveže i po nedelju dana.
Pogledajte recept i saznajte kako se spremaju i bacite se u ovu malu avanturu još ovog vikenda!
Potrebni sastojci:
- 250 g masti ili margarina sobne temperature,
- 5 kašika šećera,
- 1 jaje,
- 1 žumance,
- 2 kesice vanil šećera,
- 500 g brašna,
- Marmelada od kajsija,
- Šećer u prahu.
Priprema:
Korak 1: Mast umutite mikserom da postane penasta. Dodajte šećer i vanila šećer, pa još malo mutite da se šećer i mast sjedine. U masu dodajte celo jaje i žumance. Sve lepo sjedinite. Postepeno kašiku po kašiku dodajte prosejano brašno i umesite testo. Prebacite ga na blago pobrašnjenu radnu površinu i umesite rukama. Podelite na tri dela i svaki deo posebno uvijte u plastičnu foliju i ostavite 15ak minuta u frižideru.
Korak 2: Izvadite prvi deo testa iz frižidera i istanjite ga oklagijom na 5 mm debljine. Modlicama izvaditi oblike željene veličine, ali najbolje da budu jedan zalogaj. Višek testa ponovo premesite i ponovite postupak sa oklagijom i modlicama sve dok ga potpuno ne utrošite. Isto uradite i saostatkom testa u frižideru. Na dno pleha stavite pek papir pa složite vanilice u razmaku od 1 cm jer će u toku pečenja narasti. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 °C od 10-15 minuta zavisno od vaše rerne. Vanilice na površini moraju ostati svetle.
Korak 2: Pečene vanilice skinite lopaticom i staviti na radnu površinu da se prohlade i stegnu. Dok su vanilice još mlake premažite ih sa jedne strane marmeladom od kajsija i spojite sa drugom kao da pravite sendvič. Blago pritisnute da se marmelada ravnomerno rasporedi između vanilica. Pospite ih ili uvaljajte u prah šećer. Čuvajte ih u dobro zatvorenoj posudi da bi što duže bile sveže. – See more at: http://mogujatosama.rs/recept-za-domace-vanilice-1019#sthash.AnIHIjt6.dpuf
Prijatno!