Suva mešavina začina se nalazi na polici većine domaćica, ali retko ko zna da su ove teglice zapravo pune otrova. Dovoljno je samo da pročitate sastav pa da vam bude jasno da je sadržaj ovih mešavina poguban po organizam.
Rešili ste da napravite zdrav ručak pa na primer skuvate dijetalan kupus. I, šta dodajete od začina? Ako ste kao većina domaćica, verovatno vam ruka automatski kreće ka tegli ili kesici sa suvom mešavinom začina. Međutim, trebalo bi da znate da samo jednom kašikom ovog dodatka od zdravog ručka pravite nešto jako nezdravo.
Ovakve mešavine su pre svega pune soli, a ne manjka im ni šećera. Teško da ćete naći neku mešavinu začina u kojoj se na prvom mestu ne nalazi so, a već na drugom ili trećem druga bela smrt, šećer. Da je ovo najgora moguća kombinacija potvrđuje i nutricionista Branka Mirković.
– So sama po sebi nije loša ako se unosi kontrolisano. Svakodnevno moramo da je unosimo, jer bez nje nema života, ali potrebno nam je samo oko tri grama. Zato je najveći problem kada je so tako sakrivena, a posebno je loše kada se kombinuje sa nekom od drugih “belih smrti”, ona se baš lako pretera i hrana postaje nezdrava – ističe ona.
Upravo to se dešava u mešavinama začina, ali su te nezdrave namirnice precizno sakrivene iza slika povrća koje nalazi na kesi. Ruku na srce, tu i ima nešto sušenog povrća, ali samo pogledajte kako izgleda sastav jednog začina koji možete da nađete u radnjama.
Sastav: So, šećer, pojačivač ukusa natrium L glutaminat, sušeno povrće minimum 8% (peršunov list, celerov list), biber, prirodne boje – riboflavin i kurkumin
Dakle, u pakovanju od 100 grama dobijete najviše deset grama povrća, a ostatak su so, šećer i pojačivači ukusa. Svetski stručnjaci već godinama upozoravaju na štetene pojačivače ukusa, među kojma su glutaminati najgori i dovode se u vezu sa raznim bolestima. Nažalost, mi nismo uspeli da nađemo ni jednu kupovnu mešavinu koja ne sadrži glutaminate i druge aditive.
Rešenje je veoma jednostavno – napravite svoju mešavinu začina! Hranu solite onoliko koliko vam je potrebno, a onda je začinite čistim začinima u čijem sastavu treba da piše 100%. Dakle, ako koristite kurkumu, neka je 100% kurkuma, a ne mešavina sa dodatkom iste.
Što se povrća tiče, mnogo je lakše i povoljnije da dodate sveže povrće, a sušene začine bez dodataka možete da nađete u svakoj radnji. Ako je verovati na reč onima koju su probali – hrana zapravo ima mnogo bolji ukus kada zaobiđete nepotrebnu so, šećer i aditive.