Najbrži recepti od mlevenog mesa često su i omiljeni kod svih članova porodice.
Bez obzira na starost, svi uživaju u pljeskavicama, sarmicama i musakama. Ako vam je dosadilo obično mešano mleveno meso, slobodno ga zamenite mlevenom piletinom, piše žena blic
MUSAKA OD PEČENIH PAPRIKA
POTREBNO JE:
13 paprika, 5 jaja, 4 dl mleka, 2 crvena luka, 500 g mešanog mlevenog mesa, 500 g šampinjona, 2 dl soka od paradajza, suvi začin, so, biber, bosiljak, brašno za pohovanje, ulje. ZA PRELIV:, 2 dl kisele pavlake, 2 jaja, malo mleka.
PRIPREMA:
Paprike poređajte u tepsiju i pecite ih dok ne budu gotove. Kada su gotove, prekrijte ih krpom i stavite da se ohlade. Ogulite ih i napravite filete. Napravite prvo smesu ko za palačinke od jaja, mleka i brašna, ali da bude gušće.
Na vruće ulje stavljajte paprike namočene u gustu smesu za palačinke. Stavljajte ispohovane filete na papirnate ubruse da upiju suvišnu masnoću.
Za to vreme na luku dinstajte meveno meso, dodajte sitno naseckane pečurke i nakon 15 minuta dinstanja dodajte sok od paradajza.
Začinite i ostavite da se malo ukuva.
Nauljite tepsiju i stavite red pohovanih paprika, pa red mesa sa pečurkama i tako dok ne potrošite sav materijal.
Napravite smesu od jaja, pavlake i mleka i prelijte preko izrezane musake, kako bi preliv ušao u musaku. Stavite da se peče na 200 stepeni dok ne porumeni. Poslužite uz zelenu salatu.
PUNJENE PLJESKAVICE
POTREBNO JE:
600 g mešanog mlevenog mesa, 1 jaje, 2 kašike prezli, 1 svežanj mladog luka, peršun, so, biber, pršut, kiseli krastavčići, kačkavalj.
PRIPREMA:
U duboku posudu stavite mleveno meso, pa mu dodajte prezle, so, biber, jaje i sitno seckani mladi luk i peršun.
Sve sastojke dobro promešajte i ostavite u frižider oko pola sata. Od pripremljene smese dlanovima oblikujte osam većih tankih pljeskavica.
Kad oblikujete pljeskavice, na svaku položite po list pršuta, pa na njega tanko narezane kisele krastavce i preko njih list kačkavalja.
Preklopite drugom tankom pljeskavicom i prstima spojite rubove da ne iscuri punjenje. Na isti način pripremite i ostale pljeskavice, pa ih pecite u dobro zagrejanom tiganju…nastavak na sledećoj stranici…