Jeste li levoruki ili dešnjak? Možda niste ni znali da prema mišljenju stručnjaka upravo ta osobina otkriva puno toga o nama

1. FINANSIJE

Prema istraživanju Univerziteta Harvard iz 2014. godine, levoruki imaju od 10 do 12 posto manji godišnji prihod. Zašto zarađuju manje? Stručnjaci su to pripisali kognitivnim razlikama. Prema rezultatima brojnih istraživanja levoruki više rade “ručne” poslove i susreću se s kognitivnim problemima koji češće pogađaju njih nego dešnjake. Odrasli i stariji levoruki ljudi sigurno su se tokom života susretali s mišljenjem da je levorukost nešto neprirodno pa je društvo pokušalo da ih “ispravi”. Obavljanje određenih fizičkih zadataka zbog toga im teže pada nego dešnjacima.

reklame

2. ATLETSKE SPOSOBNOSTI

Bez obzira na prethodnu tačku, levoruki bi mogli da zarađuju puno više od dešnjaka ako odluče da se bave određenim sportovima. To se pre svega odnosi na tenis, boks, bejzbol i bilo koje sportove koji uključuju bacanje ili dodavanje. Naime, dešnjaci retko treniraju odbranu iz njima neobičnih i neočekivanih uglova, za razliku od levorukih osoba kojima to dolazi prirodno.

teniserka

Mnogi misle da je Rafael Nadal, jedan od najboljih tenisera na svetu, levoruk. Međutim, on je zapravo dešnjak, ali njegov ujak i trener Toni Nadal odmalena ga je učio da igra tenis slabijom levom rukom jer je znao da je to velika prednost u tom sportu.

3. LIČNOST

Prema opsežnoj studiji škotskog Univerziteta Ejbtrej, levoruki su skloniji samokritici i preispitivanju. Dešnjaci su češće impulsivniji i ređe brinu o greškama koje bi mogli da naprave dok levoruki ne preferiraju spontano donošenje odluka nego vole dobro da razmisle pre toga. Levoruki će oklevati, a dešnjaci će odmah skočiti na glavu, slikovito je za BBC opisala doktorka Lin Rajt.

zadovoljna.hr

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.