Obradujte ukućane dobrim starim domaćim kolačem. Njihovo veličanstvo, salčići!
Potrebno je:
500 g brašna
3 žumanceta
300 g sala
1 dl belog vina
1 dl kisele vode
malo limunove kore
3 kašike šećera
1/4 kašičice soli
po potrebi džema od kajsija
po potrebi prah šećera
2 kesice vanilin šećera
Priprema:
1. Od brašna, 1 kašike sala, žumanaca, šećera, soli, nastrugane kore limuna, belog vina i kisele vode zamesite glatko testo, ni suviše tvrdo, ni suviše meko. Po potrebi dodajte još malo brašna ili tečnosti. Dobro umešeno testo razvucite oklagijom pa premažite trećinom sala.
2. Preklopite testo u obliku knjige i ostavite pokriveno da odmara oko 15 minuta. Ponovite postupak još dva puta.
3. Nakon odmaranja, testo razvucite oklagijom i isecite ga na pravougaonike ili kocke. Na svaki deo stavite po kašičicu džema, preklopite, malo pritisnite krajeve i ređajte na podmazan pleh.
4. Ovako pripremljene salčiće pecite na 200 stepeni oko 20 minuta. Ispečene salčiće uvaljajte u prah šećer zamirisan vanilom.
recepti.com