Novembar je mesec kada je bundeva najepša i kada je najviše ima i zato je baš ovaj mesec idealan da se na vašoj trpezi nađe ovaj recept za pitu od bundeve.
Sastojci:
• kora za pitu
• očišćene i izrendane bundeve 1.5 kg
• šećera po potrebi
• ulja
Uputstvo za pripremu:
Bundevu prethodno očistiti i izrendati na krupno. Kore za pitu treba da su tanke, uglavnom kada kupujete treba da bude naznačeno na pakovanju da li su kore tanke, srednje ili debele.
Uzeti jednu koru, premazati je sa malo ulja (oko jedna mala kasičica), preko nje staviti drugu koru i takođe je premazati sa istom količinom ulja.
Na jedan (uži) kraj staviti dve do tri pune kašike rendane bundeve, rasporediti je i posuti sa tri supene kašike šećera. Umotati kore sa one strane gde je fil i staviti u malo nauljen pleh. Tako ponavljati postupak do poslednje kore. Najbolje je prethodno izbrojati kore, da znate koliko vam otprilike treba fila za svaku.
Rernu ukljuciti na 200 stepeni. Preko tepsije staviti aluminijumsku foliju, ili dve kore (ako vam je ostalo), kako pita ne bi naglo izgorela. Peci 25 minuta, zatim izvaditi tepsiju, skinuti alu foliju i vratiti bundevaru u rernu na oko jos 5 minuta.Postoji i druga caka kako pita ne bi izgorela, a to je da se ukljuci rerna i tepsija stavi jos u hladnu rernu.
Gotovu bundevaru jos vrelu poprskati sa malo hladne vode i prekriti krpom. Ostaviti je tako dok se ne ohladi, a zatim seci i posuti sa prah secerom.