Bukovače su pečurke koje naše domaćice rado pretvaraju u ukusan obrok. Bukovače spremljene u orli masi daće vašem ručku posebnu neodoljivu notu.
SASTOJCI:
– 2 jaja
– 2 dl piva
– 150 g brašna
– 1/2 kašičice soli
– malo bibera
– oko 500 g bukovača
– brašno za uvaljati pečurke
– ulje za prženje
Priprema:
Bukovače po mogućnosti nemojte prati već ih samo očistite od vidljive prljavštine. Ako ih perete, dobro ih ocedite i prosušite. Lagano ih posolite i uvaljajte u brašno.
Odvojite žumanca od belanaca. U belanca dodajte prstohvat soli i umutite čvrst sneg. Ostavite ga sa strane.
Žumanca posolite, dodajte hladno pivo i umutite mikserom. Dodajte brašno i umutite testo malo gušće od testa za palačinke. Na kraju lagano, kašikom, umutite belanca (pazite da ne splasnu).
Zagrejte ulje, ali pazite da ne bude previše vrelo.
Bukovače uvaljane u brašno, umačite u testo, pa stavljajte u zagrejano ulje. Pržite sa svake strane dok ne dobiju lepu, rumenu boju.