DOBRE NAMIRNICE
Jaja – Mnoge studije pokazuju da jedenje jaja za doručak smanjuje ukupni unos kalorija tokom dana. Jednostavno, duže nas drže sitima, pa nećemo imati potrebu za grickalicama, a i za ručak ćemo pojesti manje.
Slobodno se mogu kuvati i pržiti, ali za zdravlje želuca najbolje je odabrati meko kuvana jaja.
Zobena kaša – Zobena kaša će formirati zaštitni sloj na želucu te tako štititi zidove želuca od povećane količine kiseline. Osim toga, zobena kaša zbog velikog udela vlakana može podstaknuti probavu, što je ujutro vrlo korisno.
Med – Med poboljšava probavu i jača imunitet, ali nemojte ga jesti baš na potpuno prazan želudac jer nekima teško pada. Istraživanja su pokazala korist od čaše mlake vode u kojoj smo otopili kašičicu meda i popili na prazan želudac.
Maslac od kikirikija ili badema – Ako ne jedete jaja ili mlečne proizvode, dan možete početi alternativnim izvorima proteina: maslacem od kikirikija ili badema. Bogat je mononezasićenim masnim kiselinama i odličan je izvor energije. Namažite ga na integralne krekere.
Orasi – Pojedite nekoliko oraha ujutro, najbolje tako što ćete ih sitno naseckane dodati u zobenu kašu. Orasi u jutarnjem obroku normaliziraju nivo pH želuca i na tako smanjuju rizik od pojave ulkusa. Takođe, korisni su za krvne žile u mozgu.
Autor: 24 sata.hr